Афлатоксини — продукти життєдіяльності грибів роду Aspergillus. Ці смертельно небезпечні мікотоксини стійкі до теплової обробки і не чутливі до органічних розчинників.
В даний час сімейство афлатоксинів включає чотири основних представника — афлатоксини В1, В2, G1, G2 і ще більше 10 сполук, що є похідними або метаболітами основної групи — М1, М2, В2А, G2a, GM1, Р1, Q1 і інші.
Найнебезпечнішим і поширеним афлатоксином є афлатоксин B1. Афлатоксин В1 є гепатотропним отрутою і вражає в першу чергу печінку. При попаданні афлатоксина В1 з кормом дійним коровам в молоці може бути присутнім його метаболіт — афлатоксін М1. Афлатоксин М1 виявляється не тільки в цілісному молоці, а й у відновленому, в сирі, сирах, йогурті. Забруднена афлатоксином М1 молочна продукція екологічно небезпечна для людини.
Афлатоксини викликають рак печінки і легенів, набряк легенів, зниження ваги, конверсію корму, знижує захисні функції організму. При попаданні афлатоксинов в високих дозах в організм смерть настає протягом декількох діб через необоротних уражень печінки.
Своєчасне визначення наявності та кількості мікотоксинів — це зменшення витрат на корм, вирощування здорових тварин і птиці, належне збільшення їх маси, споживання якісних продуктів харчування Вами і Вашими клієнтами.
Ми пропонуємо тест-системи виробництва компанії Neogen для визначення мікотоксинів якісно і кількісно ІФА методом.