Сира клітковина - це основна частина оболонок рослинних клітин, що складається з целюлози і геміцелюлози. При перетравленні їжі сира клітковина допомагає розпушення корми, робить його більш доступним травним сокам. Кожному виду тварин властива своя норма споживання клітковини. Як недолік її, так і надлишок шкідливо впливає на травлення.
Наша компанія пропонує різні аналізатори для аналізу клітковини в широкому спектрі продуктів:
Традиційними джерелами клітковини (целюлози) є зернові, бобові та олійні культури, фрукти, овочі, харчові продукти і комбікорми, які вироблені на їх основі. Корисні якості клітковини забезпечуються властивістю її скрутного розщеплення травною системою людини, т. К. Вона морфологічно представляє собою переплетення жорстких рослинних волокон. Їжа, збагачена клітковиною, швидше виводиться з кишечника, що не засмічуючи його.
Проведення досліджень грунтується на стійкості волокон до дії окислювальних і гидролизующих реагентів. В результаті реакції в розчин переходять супроводжують клітковину речовини, але самі волокна змін не зазнають. Отриманий осад являє собою сиру клітковину. Різниця між її кількістю та величиною домішок (лігніну, азотистих речовин, пентозанів, золи) є значенням змісту чистої целюлози в продукті або сировині.
Точними лабораторними методами визначення клітковини є:
Метод, відкритий Геннеберг і Штоманном. У процесі дослідження проба сировини (продукту) послідовно обробляється розчинами кислоти і луги з тридцятихвилинних кип'ятінням. Потім проводять озолення і за різницею ваг визначають залишок маси органічної речовини - кислотно-детергентні клітковини (КДК). Недолік методу - велика тривалість багатоетапного процесу і складність виконання.
Метод Кюршнеру і Ганеке. Лабораторне дослідження ґрунтується на окислювальному руйнуванні всіх, крім клітковини, речовин. Волокна целюлози відокремлюють, висушують. В результаті зважування визначають її процентне відношення до ваги сирої або безводної пробі. Метод є досить трудомістким, через що широко не використовується.
Приладові ІК-методи проведення аналізу сировини, харчових і кормових продуктів дозволяють протягом декількох секунд зробити точне визначення параметра. При цьому аналізу можуть бути піддані як пастоподібні, так і сипучі і рідкі продукти. Дія інфрачервоного аналізатора засноване на спектроскопії - вимірі інтенсивності спектра, який виходить при проходженні через підготовлений зразок ближнього випромінювання цієї спектральної області. Обробка результатів проводиться з використанням комп'ютерної програми, що дозволяє отримувати перерахунок в будь величини (%, г / кг та інші). При створенні інфрачервоних аналізаторів використані високоточні електронні та оптичні складові. Прилад оснащений сенсорним екраном задоволеного великого розміру, результати аналізу можна читати при видаленні від аналізатора. Спеціальна підготовка проби не потрібно.
Автоматичне визначення сирої клітковини, КДК і НДК (нейтрально-детергентні клітковини) відбувається із застосуванням фільтрувальних пакетиків Filter Bag Technology. Перед включенням відповідної програми в спеціальну касету поміщається до 24 проб сировини або продуктів, герметично упакованих в пакетики. Реактиви додаються автоматично, в приладі проводиться нагрів проби. Висушування і зважування пакетиків із зразками виробляє оператор після виїмки їх з приладу. Ключовими перевагами приладу і методу є оперативність проведення процесу, легкість в обслуговуванні, безпеку, економічність, можливість одночасного визначення параметрів декількох зразків продуктів.
Визначення на перетравного залишку (сирої клітковини) в кормах для тварин - на екстракторах від італійського виробника Velp Scientifica. Точне визначення сирої клітковини в апараті можливо тільки після попереднього знежирення (екстракції жиру) з використанням ацетону, петролейного ефіру, гексану та інших розчинників. Наступні процеси протікають в аналізаторі аналогічно визначенню клітковини в продовольчій сировині та харчових.
Необхідність кількісного визначення целюлози випливає з економічних, дієтологічних і законодавчих міркувань. Законодавче регулювання кількісних і якісних показників зернобобових культур та інших продуктів рослинного походження викладено в технічних регламентах. Їх неухильне виконання - обов'язкова умова здійснення торгових операцій на внутрішньому і зовнішньому ринках і роботи с / г підприємств.
Комбіновані і грубі корми, застосовувані в тваринництві, відрізняються високим вмістом корисних волокон. Таке харчування сприяє ефективному рубцовому травленню, в результаті чого в шлунку тварини утворюються речовини - джерела енергії, підвищується жирність молока у корів. Відомості про кількість корисних волокон в кормах тварин дозволяє розробляти оптимальні поживні раціони для харчування, які суттєво впливають на вартість фуражу і економічну собівартість молока і м'яса.
Клітковина в організмі людини підсилює відчуття ситості, т. Е. - зменшує потребу в кілокалорії. Цей принцип лежить в основі багатьох дієт. Людина, який мріє знизити свою вагу, досягає задуманого, не помічаючи дискомфорту від недоїдання. Крім того, клітковина очищає людський організм від токсичних речовин і створює сприятливе середовище для розвитку корисної мікрофлори, знижує рівень холестерину, запобігає запори. Експерти в області харчування і вчені-дієтологи рекомендують довести добову дозу вживання клітковини до 25-35 грам, замість одержуваної на сьогодні частки її в денному раціоні 12-15 грам. При цьому неочищені фрукти і овочі, горіхи, насіння, незбиране і пророщене зерно швидше допоможуть поповнити баланс корисних волокон в організмі.
Значення змісту целюлози (рослинної клітковини) в основних видах сировини і деяких харчових продуктах:
Надлишок клітковини організму зашкодити не може, але буде сприяти активній роботі кишечника людини або тварини.