Метод «Числа Падіння», або Falling Number, є міжнародним стандартом контролю одного з показників якості зерна, борошна та інших крахмаловмісних продуктів шляхом визначення активності альфа-амілази. Цей прилад виконує перемішування суспензії, що знаходиться в киплячій водяній бані, і вимір часу опускання мішалки, відповідно до методу Хагберга-Пертена.
Метод визначення числа падіння стандартизований і завжди повинен виконуватися одним способом, але є ряд факторів, які можуть вплинути на результат числа падіння. Тому перш ніж починати пошук несправностей або ремонт приладу для визначення числа падіння, наприклад Perten Falling Number 1000, 1310, 1500, 1700, 1900 (FN1000, FN 1310, FN1500, FN1700, FN1900, ППП-3б ППП-7, ППП-99), варто перевірити ряд факторів, наведених нижче.
При установці приладу на новому місці важливо виставити його за рівнем. Коли прилад для визначення числа падіння не виставлений за рівнем, при опусканні мішалки можуть чіпляти стінки пробірок і їх направляючу, а це буде дуже сильно позначатися на результаті. Щоб цього не допустити, при інсталяції приладу сервісний інженер перевіряє рівень приладу, але в процесі експлуатації користувачеві може знадобитися перемістити прилад в інше місце, і тоді потрібно за допомогою будівельного бульбашкового рівня проконтролювати рівень на кришці водяної лазні або корпусі приладу для визначення числа падіння, і якщо буде потрібно, виставити прилад щодо рівня горизонту. Для цього можна регулювати ніжки столу, на якому стоїть прилад.
У моделях Пертен FN 1300, FN 1500, FN 1700, FN 1900 і FN 1000 варто переконатися, що лазня вставлена «до клацання» вперед і щільно прилягає до шасі приладу.
Між охолоджуючої кришкою лазні і краями стінок корпусу лазні з часом може утворюватися сольовий наліт, який буде перешкоджати правильній установці кришки, що в свою чергу призведе до перекосу віскозіметричних пробірок під час аналізу або навіть його зруйнування, що викличе необхідність ремонту приладу для визначення числа падіння. В такому випадку необхідно очистити стінки лазні і охолоджуючу кришку для їх щільного контакту.
Швидкість циркуляції води повинна становити приблизно 400 мл / хв. При використанні зовнішніх охолоджувачів очищайте їх теплообмінники від пилу, щоб ефективність охолодження не знижувалася. Інженери SokTrade проводять чистку охолоджувача при кожному плановому обслуговуванні.
Використовуйте дистильовану воду або воду відповідної якості. Не додавайте хімікати для регулювання температури кипіння на водяній бані Falling Number, так як це призведе до неправильних результатів, отриманих приладом. У методі вимірювання числа падіння AACCI FN method 56? 81.03 був переглянутий цей пункт, і з 9 вересня 1992 року забороняється регулювати температуру кипіння.
На значення числа падіння впливає температура кипіння води в бані приладe для визначення числа падіння, яка має залежність від атмосферного тиску і відповідно від висоти над рівнем моря. Корекції повинні застосовуватися, якщо висота установки понад 610 метрів над рівнем моря для борошна і 760 метрів для розмелювання. Дивіться керівництво по експлуатації для отримання більш докладної інформації.
Відсуньте паровий клапан, наприклад за допомогою мішалки, і візуально переконайтеся, що відбувається кипіння води в лазні. Поверхня води при цьому буде активно пузиритися.
Перед початком аналізу на будь-якому приладі для визначення числа падіння - будь то Perten FN1300, FN1500, FN1700, FN1900 і FN1000 або ППП, переконайтеся що пробірки і мішалки блищать, чисті і сухі. Переконайтеся що матеріал з попереднього аналізу прибраний з під чорної направляючої мішалки, шток мішалки не погнутий, а кільце перпендикулярно штоку і не має люфту. З міркувань безпеки НІКОЛИ НЕ використовуйте ПРОБІРКИ, ЯКІ МАЮТЬ ТРІЩИНИ АБО ІНШІ ПОШКОДЖЕННЯ!
При виконанні аналізу на зерні майте мінімальну репрезентативну вибірку з 250-300 грамам добре перемішаного чистого зерна без домішок.
ICC 107/1 і AACCI 56? 81.03 описує метод контролю розмолу зерна і допустимий розподіл часток по крупності.
Помел зразка зерна може викликати поділ його на різні компоненти. Важливо цього не допускати, а тому необхідно ретельно перемішувати зразок перед зважуванням необхідної кількості для аналізу.
Перевірте правильність показання ваг шляхом зважування відомих величин. Від цього залежить правильність навішування для визначення числа падіння.
На одержуваний результат числа падіння впливає волога, що міститься в зразку. Важливо щоб кількість зразка було скориговано залежно від вмісту вологи в борошні або розмах
Для отримання коректних результатів необхідна впевненість у правильній навішуванні води для змішування. Метод ICC / AACCI вимагає дотримання кількості води 25.0 + /? 0.2 мл. Необхідно перевіряти дозатор або піпетку, зважуючи кількість води. Можна зробити це 5-10 разів, щоб переконається і перевірити повторюваність. Вага 25.0 мл повинна складати 24.96 г при 20 ° С або 24.93 г при 24 ° С.
Використовуйте дистильовану воду або воду відповідного 3-го класу стандарту ISO 3696. Якщо якість води для аналізу є підозрілим, використовуйте воду з іншого джерела для порівняння результатів (дистильовану воду можна знайти в аптеках і магазинах з приладдям).
ВАЖЛИВО: Під час зберігання рН води може змінюватися. Використовуйте для аналізів свіжий дистилят.
На результати вимірювань впливають як температура в диспенсері (повинна бути 22 +/- 2 ° С) так і температура пробірок (якщо вони сушилися в сушильній шафі).
Струшуйте пробірки зі зразком вгору-вниз 20-30 або більше разів, якщо необхідно, до отримання однорідної суспензії. Візуально контролюйте відсутність сухих грудочок в нижній частині пробірки.
Компанія "Perten", рекомендує в комплексі з приладами FN використовувати для змішування зразка з водою в пробірках прилад Shakematic. Це гарантує відсутність людського фактора при змішуванні і отримання хорошої повторюваності аналізу.
Счищайте зразок з гумової пробки і стінок пробірки, щоб переконатися, що весь матеріал використовується для аналізу.
Важливо починати аналіз на приладі через 30-60 секунд після початку змішування. Необхідно рекомендувати розпочинати тест негайно після того, як пробірки з суспензією встановлені в водяну баню. Якщо протягом 4 секунд після установки пробірок в баню аналіз не був запущений - аналіз вважається зіпсованим.
Важливо завжди містити водяну баню в чистоті і періодично, раз в 6 місяців, виконувати заміну дистильованої води в бані і її чистку. Фірма "Perten" подбала про те, щоб цей процес був швидким і зручним для будь-якого працівника лабораторії, що не має спеціальних навичок технічного обслуговування приладів. Для зливу води і подальшої чистки водяній лазні необхідно дочекатися охолодження води, зняти охолоджуючу кришку, потягнути за саму баню, витягуючи її з роз'єму нагрівача і алюмінієвих напрямних. Злийте стару воду з лазні, очистіть її від сміття і накипу на краях і стінках. Після встановіть все в зворотній послідовності.
На моделі FN1000 рівень води регулюється автоматично, а на більш старих моделях FN встановлений візуальний рівень води в лазні. Цей вузол приладу від часу стає схильний до засмічення, тому, необхідно періодично чистити його від відкладень шроту.
При виконанні періодичного сервісного обслуговування силами кваліфікованих інженерів SokTrade потреба в контролі цих пунктів відпадає.
Контролюйте стан силіконових трубок перистальтичного насоса приладу FN1000. Рекомендується їх заміна 1 раз в рік, під час планового щорічного ТО.
Проведення періодичного технічного обслуговування - необхідна умова для надійної роботи приладу для визначення числа падіння і коректних його результатів. При цьому проводиться миття водяної лазні, чистка або установка ремкомплекта індикатора рівня води в лазні, прилад чиститься зсередини, перевіряється правильність його установки по рівню, перевіряються і регулюються всі механічні параметри приладів Perten Falling Number або ППП
13.11.2018, 749 просмотров.