Зольність (зола) в зерні і борошні - важливий показник для борошномельних підприємств. За кількістю золи в пшениці можна визначити який вихід борошна буде при переробці. Найбільший вміст золи в зернівці знаходиться в оболонках і алейроновому шарі, наіменьшее - в ендоспермі. Від зольності зерна залежить вихід борошна при його переробці.
Зольність також є показником, який визначає сорт борошна. У вищих сортах борошна найменша зольність, тому що в ній найменша кількість оболонок.
Зольність борошна можна визначити як класичним методом озоления (спалювання) в муфельній печі. Так і з допомогою сучасних інфрачервоних аналізаторів. На ІЧ-аналізаторі IM 9500 за допомогою модуля борошна Ви зможете визначити зольність борошна, а на універсальному приладі DA 7250 є можливість також визначати зольність (золу) вівса, жита, тритикале, пшеничного, рисового і житнього борошна, в кукурудзяній клейковині, в манній і кукурудзяній крупах, кукурудзяних гранулах і пшеничних висівках.